Danskerne elsker at køre på ferie både sommer og vinter. Der er noget befriende ved at sætte sig ind i bilen og suse sydpå ned igennem Europa og holde ind, hvor man lyster. Til gengæld glemmer vi nogle gange at sætte os ind i vores bilforsikring inden afrejse. Så ved vi pludselig ikke, hvad der skal gøres, hvis vi ender i et sammenstød eller uheld undervejs. Denne artikel giver bilferie-entusiasterne et kort og koncist overblik. Kort sagt, så kan du få autohjælp fra:
- Kaskoforsikring og Rødt Kort-ordningen
- Forsikring for vejhjælp i udlandet
- Eventuel separat bilforsikring ved leje af bil
Ferien kan hurtigt tage en meget negativ drejning, hvis du foruden et uheld skal stå alene med praktiske spørgsmål som bugsering af bil eller starthjælp og vejledning. For at undgå unødvendig stress for dig selv og familien, så er det bedst at have styr på autohjælp i udlandet fra feriens start.
Kaskoforsikring rækker i de fleste tilfælde
En god gammeldags kaskoforsikring dækker som bekendt skader ved påkørsel eller uheld, hvor din bil kommer til skade. Mange kalder det en slags “ulykkesforsikring” af dit køretøj. Hvad færre mennesker måske ved er, at flere danske forsikringsselskaber i dag er medlem af det, der hedder Rødt Kort-ordningen ved SOS International. Er dit forsikringsselskab det, så har du gennem din kaskoforsikring faktisk ret til autohjælp i udlandet under din kør-det-selv bilferie. En viden der kan give ro i sjælen. Derfor bør du tjekke op på, om dit forsikringsselskab er medlem, inden du rejser afsted med familien.
Røde Kort-ordningen dækker overraskende mange ting såsom ret til vejhjælp på skadesstedet, udlejningsbil og bugsering. Skulle du komme ud for et uheld med bilen i udlandet, så kan du ringe til alarmcentralen på: +45 70 10 50 50. Der findes også en app, som du kan downloade for at tilkalde hjælp hurtigt fra mobilen (hvilket selvfølgelig kræver data på farten). Hvis du har været involveret i et færdselsuheld, så er det vigtigt, at du husker at udveksle oplysninger med modparten. Notér som minimum tidspunkt, kontaktinformation, nummerplade, forsikringsselskab og police. Bliver politiet involveret, så er det en god idé at få en kopi af politirapporten. Det letter nemlig processen med forsikringen efterfølgende.
Vejhjælp i udlandet som separat forsikring
Er du en af dem, som ikke har en kaskoforsikring, eller er dit selskab ikke med i Rødt Kort-klubben, så er der heldigvis også råd. Du kan nemlig som regel tilkøbe “vejhjælp i udlandet” ved dit forsikringsselskab, så du har ret til de samme ydelser på din rejse. Nogle selskaber vil have en separat og lidt billigere ordning, der kun dækker Europa. Planlægger du udelukkende at køre mellem populære europæiske destinationer som Frankrigs kyst og Italiens charmerende vindistrikter, så kan du snildt klare dig med den ordning.
Her skal du ikke ringe til SOS International-vagtlinjen men til den lokale alarmcentral knyttet til din specifikke vejhjælpsordning. Med autohjælpen kan du få assistance ved alt fra mere milde uheld som punktering til sammenkørsel med en anden person eller genstand. Mange udbydere vil endda have en timegaranti, så du ved, at du er sikret hjælp inden for en vis tidsramme.
- Der er nogle gange særskilte regler for, hvorvidt du er dækket ved specielle situationer som fastkørsel i sne, hvor du skal trækkes fri. Det gælder også ved ovennævnte Røde Kort-ordning.
- Uden en kaskoforsikring vil du som udgangspunkt ikke være dækket, hvis din havarerede bil skal transporteres tilbage til Danmark.
FDM vejhjælp dækker i Danmark, men også mange steder i Europa. Så du kan med fordel læse mere om FDM og se om de ikke også dækker i de lande du skal køre i.
Afklar regler for autohjælp ved lejet bil
Måske du skal på en længere kør-selv-bilferie uden for Europas grænser i Canada eller USA. Her kan det være en anelse besværligt at få sin egen bil med, så du vil typisk køre rundt i en lejet bil. Når du lejer en bil, så er det vigtigt, at du får clearet reglerne og dækningen for autohjælp, inden du skriver under. Havarerer man pludselig midt i en af de store nationalparker, kan det blive en hård oplevelse, hvis ikke man kan forvente lokal assistance. Eller hvis man ender med en kæmpe ekstra regning for besværet. Du skal ikke være bange for at stille kritiske spørgsmål fra start.
Et par gode råd med på vejen
Selvom du er dækket af din forsikring, så er der alligevel et par gode råd til, hvordan du på den mest smertefri måde kan håndtere skade på bilen under din ferie. Husk altid at pakke en advarselstrekant og en førstehjælpskasse i bilen. Samtidig kan det være rigtig godt at have en lommelygte med, hvis uheldet er ude om aftenen eller tidlig morgen. Overvej at medbringe startkabler, så du potentielt kan yde dig selv (eller andre) kvalificeret starthjælp. Er du på vej på vinterferie og forventer megen kørsel mellem forskellige skidestinationer, så kan det desuden være en fordel med en sneskovl i bilen. Et varmt og lunt tæppe har også alle dage gjort underværker.