Måske har du prøvet det et hav af gange før, måske er du helt ny på området. Du har sikkert prøvet at rejse før, men har du kombineret det med vandring, måske i Danmark? Hvad enten der er tale om decideret bjergbestigning, spadsereture i skoven, på stranden, i junglen eller i et totalt blandet og alsidigt miljø, så kan én ting udgøre forskellen mellem en god og en dårlig tur – udstyret.

  Uanset hvor langt du er i planlægningen af din kommende vandretur, så har du nok allerede nogle af de mest nødvendige ting. Dette inkluderer et par gode vandresko eller -støvler, en passende rygsæk og praktisk tøj. Tøjet skal selvfølgelig afstemmes efter klimaet – og er der udsigt til både kulde og varme, sol og regn, frost og blæst, ja, så må der nok pakkes flere forskellige sæt.

  Det vi i stedet vil komme ind på i denne artikel, er de forskellige former for udstyr eller ”gadgets”, som du måske ikke lige havde overvejet ved første øjekast.

  Udstyr der giver en mere tryg rejse

  Tryghed er nøgleordet, særligt hvis du vandrer alene. Du får derfor her en gennemgang af forskelligt udstyr, der kan gøre din rejse mere behagelig og sikker at gennemføre med vandreskoene på.

  1. En vandfiltrator med UV-lys. Vi skal ikke mange år tilbage, før dette virkede som ren science fiction, men du kan i dag for et ganske beskedent beløb købe vandfiltratorer på størrelse med en drikkedunk. De fungerer på forskellige måder, men UV-lys kan helt sikkert være vejen frem for en garanteret sikker vandressource.
  2. VPN til telefonen. Denne virker måske lidt mindre åbenlys, men med en gratis prøveperiode kan du være sikret en krypteret forbindelse, der beskytter dig, når du færdes på internettet. Du kan også få det til at se ud som om, at du opholder dig hjemme, selvom du er på farten.
  3. Solcelle-oplader. Du har nok en eller flere stykker udstyr med dig, der kører på et genopladeligt batteri. Solcelle-opladere fås efterhånden i mange forskellige afskygninger, og nogle af de mest moderne kan nemt foldes sammen, således at de ikke fylder synderligt meget, når de ikke er i brug.
  4. Engangssovepose. Du har nok soveudstyr med dig, men med en engangssovepose kan du være sikker på at holde varmen selv i minusgrader. De smarteste versioner kan endda foldes sammen og være i en baglomme, men stadig reflektere op til 90 % af din egen kropsvarme.
  5. Nødradio. En nødradio enten med batteri, håndsving, solcelleoplader eller alle tre ting kan være din redning. Med sådan en kan du f.eks. udsende et mayday eller på andre måder bede om hjælp, hvis uheldet skulle være ude. Anskaf eventuelt en med GPS og en indbygget distress-funktion, så du kan udsende dine koordinater.

  Ovenstående er naturligvis ikke en udtømmende liste, men et umiddelbart bud på forskellige former for udstyr, som kan være guld værd i den rette situation, men som du måske ikke selv havde tænkt over på forhånd. Det gode er, at ingen af tingene på listen er særligt dyre at anskaffe sig.

  Deciderede vandregadgets

  Nu har vi fået sikkerheden på plads, så hvad så med de lidt mere ”lækre” ting, og det vi kan kalde for deciderede gadgets?

  • En blæser, evt. halsmonteret. Denne er klart mest relevant i varme områder, og særligt med høj luftfugtighed. Med en halsmonteret blæser får du kølet hudoverfladen af, og køber du eks. en halsmonteret version, er det et af de kritiske områder – hovedet – hvor du mister allermest varme. Det lyder måske som noget, der burger meget strøm, men det er faktisk ikke tilfældet. Som regel kan de holde sig selv kørende med egne solceller.
  • GPS-ur med indbygget kort. Dette kan også være en sikkerhedsmæssig ting, men særligt hvis du bevæger dig ud på ukendt territorium, så kan et sportsur med et indbygget kort og en plottet rute være af stor værdi. Nogle ure kan også måle puls og skridt, så du både i realtid og efterfølgende kan se, hvor hård turen har været.
  • En mini-kaffebrygger. Vi kommer ikke uden om det: kaffe er bare lækkert. Der findes forskellige mærker derude, der simulerer f.eks. stempelkanden, og det er fuldt forståeligt. Det giver en god kop kaffe, der er simpel at lave, og uden f.eks. et engangsfilter. Der findes også kaffebrygningsmetoder til blot én eller to kopper. Er I flere der vandrer sammen, kan det give fin mening at investere i noget større.
  • Vandtætte sko. Ligesom du har regntøj, så kan vandtætte sko være vejen frem, hvis du f.eks. skal krydse en å. Dine vandresko/-støvler er måske vandafvisende, men næppe vandtætte – er de det, så er de ikke være åndbare, og det bliver dine fødder ikke glade for. Så med vandtætte sko er den passage nemt klaret, og du kan fortsætte din færd med tørre fødder!

  Leave A Reply