Letvægtstelte er det lette og funktionelle valg til dig, der vil gøre det nemmere for dig selv når du er på farten. Letvægtsteltet et den ideelle partner til en stor oppakning til outdoor eventyret.
Med en stor og tung oppakning kan et letvægtstelt eller et ultra letvægtstelt være metoden hvorpå du kan spare en masse ekstra kilo uden at gå på kompromis med kvaliteten, når du skal ud i det fri.
Du vil her blive taget igennem en test af de bedste letvægtstelte til formålet, en købsguide samt anden praktisk information. Alt dette til formål at sikre, at du er klædt ordentligt på når du skal ud og købe et letvægtstelt.
Bedst i test letvægtstelte
Vi tager dig her igennem fem produkter, hvori du finder vores anbefalinger til køb af et letvægtstelt ud fra forskellige parametre. Guiden kan være en god hjælp til at finde ud af hvilket telt der passer til dit behov.
Battuta – Letvægtstelt 2 personer (Budget valget)
Fordele:
- 000 mm vandsøjletryk
- 2 dørs åbning
- Funktionel nedpakket form
Ulemper:
- En smule smalt til 2 personer med oppakning
Battuta er er letvægtstelt fra mærket Trespass. Du får her et telt, der hører til de bedste billige telte på markedet.
På trods af den lave pris har teltet en masse funktioner og udstyr, herunder myggenet, 2 dørs åbning og dobbelt-lags design. Dette telt vil være den ideelle rejsepartner til en 2 personers tur.
Teltet måler 210 x 105 x 100 cm når det er slået ud. Sammenfoldet måler teltet 55 x 15 x 13 cm og vejer 2 kg. Det er altså et telt, der i sin sammenpakkede form er nemt at transportere på turen.
Med et højt vandsøjletryk på 3.000 mm kan dette telt klare hårdt vejr og ekstreme vandmængder.
Telemark 1 LW – 1 person (Ultra letvægt)
Fordele:
- Lav vægt
- Rummelig
- Holdbart og stabilt telt
Ulemper:
- Lavt til loftet inde i teltet
Dette ultra letvægtstelt fra Nordisk er teltet til den ambitiøse backpacker, der vil af med de mange ekstra kilo.
Dette 1 personers telt har en vægt på kun 830 gram og er af høj kvalitet. Både over- og indertelt er bestående af nylon og begge er behandlet med silikone og ciré.
Inderteltet måler 220 x 98 x 86 cm hvilket gør det til et stort 1 personers telt. Derudover har teltet et lille vindfang til opbevaring og slutteligt er teltet vindtestet til op mod 25 m/s.
Du får her et let telt med god rummelighed, der holder dig, tør hele natten.
Hubba Hubba™ NX Tent – 2 personer (Bedst i test)
Fordele:
- Meget plads i kabinen
- Fremstillet af gode og lette materialer
- Lav vægt for et 2 personers telt
Ulemper:
- Kun 1 bærende stang.
Dette 2 personers telt fra MSR har vi kåret som det bedste letvægtstelt når der kigges på alle parametre i vores undersøgelse. Du får her et telt, der er lavet af de bedste materialer, lang holdbarhed, god rummelighed samt et funktionelt design.
Det er værd at nævne at dette telt vandt i 2014 den eftertragtede Gear of The Year i det velansete Outside magasin.
Teltet måler 217 x 131 x 104 cm. Du får her et telt med meget plads inden i kabinen. Du skal ikke lade dig snyde af, at dette telt har et lavere vandsøjletryk end mange andre telte.
Teltets materialer og deres gode kvalitet sikrer dig en god oplevelse på dit udendørs eventyr.
Teltet har en vægt på 1720 gram, men dette kan komme ned på 1540 gram, hvis du lader dit oversejl blive hjemme. Du kan altså spare noget ekstra vægt af din oppakning.
Overordnet set får du et kvalitetstelt til to personer, der består af gode materialer samt god plads til jeres bagage.
Pioneer 4EX Tent – 4 personer (Meget for pengene)
Fordele:
- Separat bagage opbevaring
- Fylder lidt når pakket sammen
- Højt til loftet
Ulemper:
- Høj vægt
Dette 4 personers tunneltelt fra Robens er til køberen, der vil have mest for pengene. Du får her et stort letvægtstelt, til når I skal mange personer afsted.
Denne type telt er opbygget således, at der er en separat sovekabine i den ene side og opbevaring i den anden side, hvilket giver ekstra plads. Du behøver her ikke slæbe den våde eller beskidte bagage med ind hvor der skal soves.
Teltets oversejl har et vandsøjletryk på 3.000 mm. Du kan altså bruge teltet i alt slags vejr – også i kraftig regn.
Hele teltet måler 410 x 230 x 120 cm mens sovekabinen måler 220 x 210 x 110 cm.
Teltet falder under kategorien af store familietelte og er derfor ikke af de helt lette telte. Teltet har en vægt på 3,8 kg. og derfor et af de tungere telte.
Oppland 3 LW (Bedste 3 personers letvægtstelt)
Fordele:
- Stor sovekabine
- Gode udluftningsmuligheder via teltets ventilskakter
- Lav vægt for et 3 personers telt
Ulemper:
- Høj pris
Dette telt fra Nordisk er efter vores vurdering det bedste letvægtstelt, når du skal købe et letvægtstelt til 3 personer. Dette dansk designede telt er en pålidelig makker at tage med i naturen.
Du får her et telt med masser af rummelighed samt en god ventilation i sovekabinen.
Det er heller ikke uden grund, at netop dette telt vandt den eftertragtede Red Dot Award for dets innovative tekniske design og det lette materialevalg.
Dette tunneltelt giver brugerne mulighed for at efterlade bagagen i tørvejr foran sovekabinen. Du skal altså ikke tænke på at slæbe en våd og beskidt rygsæk med indenfor.
Teltet har 3 bærende stænger og giver dermed teltet en stor stabilitet. Stængerne er lavet af letvægts aluminium.
Dimensionerne på teltets indre er 225 x 190 x 110 cm. Der er altså tale om en kabine, der er yderst rummelig til 3 voksne personer. Vægten på teltet sniger sig op 1980 gram.
Til familien eller den lille gruppe på tur eller camping er dette det helt rigtige telt at vælge.
Hvad er et letvægtstelt?
Hvad er et letvægtstelt og hvad er det som du skal være opmærksom på når du skal erhverve dig et? Vi tager dig her igennem nogle nøgleelementer som du bør skrive dig bag øret inden du køber. Vi vil blandt andet uddybe materialer, typer og funktionalitet.
Guiden skal være medvirkende til at du står stærkere som køber og bliver bevidst om hvilket telt, der passer til netop dit behov.
Materialer
Hvilke materialer et telt består af har afgørende betydning for dets kvalitet, holdbarhed og lethed.
Det er åbenlyst, at man sagtens kan tilføre telte mere stabilitet ved at anvende tykkere og mere robuste stænger. Det samme gør sig gældende for teltdug og oversejl. Her ville tykkere materialer give bedre forudsætninger for vandtæthed og for at holde varmen inde.
Dette vil også have indflydelse på vægten af teltet, der i disse tilfælde forsøges, at holdes nede. Ved letvægtstelte er der fundet den fine balance mellem kvalitet og lethed.
Teltdugen
Teltdugen er ofte lavet af polyester eller nylon. Nylon er dyrere end polyester fordi det kan produceres til at være lettere og er derudover mere slidstærkt. Hvis du vil købe billigt, skal du vælge polyester.
Bunden af telte er ofte lavet af bomuld grundet behovet for et større vandsøjletryk.
Stængerne
Teltstænger kan variere meget i materiale og holdbarhed. Det vigtigste er, at stængerne er stærke og fleksible.
For letvægtstelte telte gør det sig gældende, at stængerne ofte er lavet af aluminium. Stænger, der er lavet af aluminium, er lettere og stærkere end stænger af glasfiber.
Alle teltene vi har præsenteret her på siden, har aluminiumsstænger. Dette gør sig gældende for en overvejende del af letvægtstelte.
Telttænger, der er lavet glasfiber ses ofte ved de telte, der egner sig mere til f.eks. camping hvor vægten af bagagen ikke betyder så meget.
Vandsøjletryk
Hvis du vil have et telt, der holder regn, sne og andet vand ude skal du have et telt med en teltdug eller oversejl, der har et vandsøjletryk på minimum 1.500 mm. Hvis teltet har et vandsøjletryk på 3.000 mm, kan det klare alt slags regn.
For bunden gælder der nogle andre regler for vandsøjletrykket. Når du og din oppakning befinder jer i teltet presses bunden mod jorden. Derfor modtager bunden et større tryk.
Bunden af teltet skal derfor have vandsøjletryk, der skal ligge på omkring 10.000 mm for at sikre, at det holder helt tørt.
Det er værd at nævne, at ovenstående beskrivelser af vandsøjletrykket for oversejl og bunden kun er vejledende tommelfingerregler.
Teltets materialer er afgørende for hvor godt teltet står imod vind og vejr. Her kan et godt og slidstærkt materiale have en lavere vandsøjletryk-vurdering men stadig holde dig tør så du kan nyde omgivelserne uden bekymringer.
Derudover er der ikke en fast standard som producenterne måler teltenes vandsøjletryk efter.
Kuppeltelt eller tunneltelt
Hvad er forskellen egentlig på de 2 typer af telte?
Et kuppeltelt har som udgangspunkt altid 2 krydsende stænger. Dette gør teltet til fritstående. Med dette menes, at teltet kan stå oprejst uden brug af pløkker.
Det anbefales dog altid at bruge de pløkker der følger med teltene. Et tunneltelt har altid 1 og ofte 2 pløkker, der skal slås i jorden i hver ende for at kunne stå oprejst.
Et tunneltelt giver brugeren større mulighed for komfort inde i sovekabinen. Forteltet vil her kunne rumme oppakningen.
Tunneltelte er af denne grund også det længste af de 2 slags telte. Det kan derfor være sværere at finde en god plads til teltet, med plant underlag, ude i det fri.
Vedligeholdelse
Når du har købt dig et letvægtstelt er det også vigtigt, at du passer godt på det. Ligesom med almindelige telte, og næsten alt andet udstyr, kræver de lette telte også vedligeholdelse, for at de kan holde længe, og dermed tjene dig godt i mange år.
Er du ude på en længere tur i det fri kan du ikke rengøre og vedligeholde dit telt hver dag inden du pakker det sammen og tager videre. Det er dog yderst vigtigt, at dette bliver gjort når du er færdig med at bruge teltet, og det skal pakkes væk.
Rengøring
Når teltet skal pakkes væk anbefaler vi, at du starter med at feje skidt og snavs væk fra hele teltet – både indeni og udenpå. Det skidt du ikke kan feje, kan du rengøre med rent vand og en blød svamp eller børste. Når dit telt er helt rent, skal det lufttørre indtil det er helt tørt.
Hvis du følger ovenstående vejledning for rengøring, slipper du for, at der kommer mug og skimmel i dit telt.
Imprægnering og smørelse
UV-stråler fra solen vil over tid skade teltdugen eller oversejlet. Du kan minimere disse skader ved at imprægnere dit telt. På samme måde som du imprægnerer dine møbler eller sko, vil en imprægnering sikre en lang levetid for dit telt.
Teltstænger, der er lavet af aluminium, ruster ikke. De korroderer derimod og nedbrydes den vej igennem. Sørg for, at få dine teltstænger rengjort og smurt. Du kan med fordel smøre dem med syrefri olie eller et silikonebaseret smøremiddel.
Hvorfor vælge et letvægtstelt?
Hvorfor vælge et letvægtstelt fremfor et almindeligt telt? Spørger du måske dig selv om. Skal du ud på en længere tur i det fri, kan det helt klart anbefales at investere i et letvægtstelt frem for et almindeligt telt.
Efter mange timers vandring vil en forskel selv på få kilo af din oppakning kunne mærkes. Letvægtstelte laves dertil også utrolig slidstærke, du skal derfor ikke være bekymret for, om de falder igennem i forhold til kvalitet.
Hvis du tænker, at vægten på teltet er lav fordi, der er sparet på materialerne, tager du fejl. Letvægtstelte vil oftest have et vandsøjletryk, der er lige så højt som hos et almindeligt telt. Det betyder derudover heller ikke, at du får mindre plads i dit telt bare fordi, det har en lav vægt.
Du får en lav vægt hos et letvægtstelt fordi der er sparet, der hvor der kan uden, at der bliver gået på kompromis. Det gælder f.eks. materialet på teltstænger og pløkker. Et letvægtstelt kan derfor sagtens være din pålidelige partner – selv i voldsomt vejr.
Letvægtstelte for alle
Vi vil komme ind på nogle væsentlige detaljer vedrørende en række telte i forskellige størrelser. Der er nogle forskellige parametre, der gør sig gældende alt efter om du skal bruge et lille telt til 1 person eller du skal have hele familien med og dermed har brug for et 4 personers telt.
Letvægtstelt 1 person
Skal du have et telt til 1 person, er det essentielt, at du finder et telt med lav vægt. Er du kun person til at bære teltet kan et halvt kilo gøre en stor forskel i længden. Et teltet småt når det er pakket sammen gør det det meget nemmere at montere det sammenpakkede telt på oppakningen.
I forhold til størrelsen skal du blot være sikker på, at teltet kan rumme dig og din oppakning. Derudover skal du have dig et telt du kan sætte op alene i det tilfælde, at du er ude i naturen ene mand.
Letvægtstelt 2 personer
Skal du erhverve dig et telt til 2, er det en god ide at vide hvor meget plads 2 personer med oppakning fylder. Hav gerne en god ide om dette inden teltet købes. 2 personers bagage lyder måske ikke af meget, men det kan hurtigt blive trangt inde i et telt.
Letvægtstelt 3 personer
Det er åbenlyst, at jo flere personer et telt skal kunne rumme jo større og tungere vil det også blive. Letvægtstelte til 3 personer kan snige sig op på omkring de 2 kg. Dette lyder måske ikke af meget, men på en lang vandretur er det værd at tænke over.
Når man skal sove 3 i et telt skal man også begynde at tænke over indeklimaet i teltet. Det vil være godt givet ud at købe et telt hvor der er en god ventilation i. Derudover bør der gøres tanker vedrørende om det er et tunnel- eller kuppeltelt alt efter formålet og størrelsen på oppakningen.
Letvægtstelt 4 personer
Letvægtstelte til 4 personer begynder at blive komplekse. Vægten skal stadig holdes nede selvom, der skal være plads til mange sovende. Også ved disse telte anbefaler vi en god ventilation, når I sover mange sammen på den beskedne plads i et telt.
Vær opmærksom på størrelsen af teltet når det er pakket sammen. Et telt til 4 personer er stort, men derfor kan det godt have en lille og funktionel størrelse når det er pakket ned. Sørg for, at teltet i nedpakket form passer til hvordan du skal transportere det.
Køb dit letvægtstelt online
Der er mange gode forhandlere af letvægtstelte online. I denne test har vi fundet letvægtstelte fra flere forskellige forhandlere. Du kan se et større udvalg hos forhandlerne ved at klikke her: