En vandrerygsæk er uden tvivl det vigtigste udstyr til vandreturen, hvorfor det er vigtigt at vælge den helt rette. Hvis du før har været på backpacker tur, så ved du også hvor vigtigt det er at have en god vandrerygsæk.

  Den skal hverken være for stor eller for lille. Den skal også kunne opfylde alle dine behov, hvad end det er komfort, ekstra lommer eller andre funktioner.

  Skal du have børn med på turen skal du også overveje, hvorvidt du skal bære noget for dem, hvorfor din taske skal være ekstra stor. Samtidig har det også en betydning, hvornår du skal på vandretur, da du om vinteren nok har brug for mere plads til varmt tøj.

  Der er altså masser af ting, du bør være opmærksom på og overveje inden køb. I denne guide hjælper vi dig med at finde dén vandrerygsæk, der passer bedst til dig og dine behov.

  Fjällräven Kajka 75 – Bedst i test

  Fjällräven Kajka 75Fjällrävens Kajka 75 er en prisbelønnet rygsæk. Kajka er blevet rost af anmeldere og vandrere over hele verden.

  Den blev kåret som “årets rygsæk” af det svenske friluftsmagasin Utemagasinet, derudover vandt den også en “bedst i test” i den finske avis Retkis store rygsæk test.

  Kajka rygsækken er en opgradering af tidligere modeller af Fjällräven, dog skal der ikke herske nogen tvivl om at den stadig har samme klassiske ånd.

  Kajka er en yderst avanceret rygsæk, hvor hver detalje er gennemtænkt. Med Kajka får du en rygsæk der kan tilpasses alle kropsbygninger.

  Perfect Fit Adjustment System der nemt kan indstilles, så det passer til dig. Kan både indstilles i ryglængde og bredde mellem skulderremmene.

  Der er hele tre åbninger til hovedrummet: i toppen, lodret på forsiden og en forneden. Hvilket giver dig et godt overblik og samtidigt mulighed for at få fat i tingene hurtigt og nemt.

  Undersektionen har et wet/dry-rum, der kan bruges til snavset udstyr, så det holdes adskilt fra det andet udstyr.

  Toplåget kan tages af og bruges som mave- eller brysttaske. Det er med til at give en bedre vægtfordeling, samtidig er det rart med en lille taske med det vigtigste udstyr.

  Der er også to kompressionsremme på hver side, der giver en jævn kompression uden at de blokkere for sidelommerne.

  Tasken er også udstyret på fløjte og regnslag med refleksprint.

  Alt i alt en rygsæk der har det hele og mere til. En testvindende vandrerygsæk der både anbefales af eksperter og vandrere i hele verden.

  Specifikationer for Fjällräven Kajka 75 liter

  • Størrelse: 75 l.
  • OBS: Der er flere forskellige størrelser som du kan se på forhandlerens hjemmeside.
  • Vægt: 3300 gram
  • Mål: 35 x 80 x 29 cm
  • Køn: Unisex
  • regndække

   

  Fjällräven Ulvö 23 liter – Dagtursrygsæk

  Fjällräven Ulvö 23 liter - DagtursrygsækEn vandrerygsæk behøver ikke at være stor og dyr. Ulvö fra Fjällräven hører til blandt de små tasker. Det er en lille dagtursrygsæk, der bryster sig af en kraftig vandafvisende konstruktion. Det gennemførte design, den lave vægt og de robuste materialer gør den til et sikkert hit til din dagstur.

  Rygsækken adskiller sig på mange punkter. Det gør den fx ved at være fremstillet i det nyudviklede Bergshell, der er et kraftigt, genanvendt nylon. Det er et vandtæt materiale, der også er modstandsdygtigt overfor skidt og snavs. Derfor er den godt sikret til mange års ubekymret brug.

  Ulvö 23 fra Fjällräven er ikke en billig backpack, men den er hver en krone værd. Den sidder godt på ryggen og vejer blot 650 gram. Dens indvendige indretning medfører, at den er lige så god til hverdagens strabadser, som til en vandretur. Det er en praktisk og alsidig rygsæk, der derfor kan tjene mange formål.

  Specifikationer for Fjällräven Ulvö 23 liter

  • 23 liter.
  • Vægt: 650 gram.
  • Vælg blandt 5 farver hos forhandleren
  • Masser af forskellige rum til opbevaring
  • Plads til 15 tommer laptop

  Osprey Atmos 65

  Osprey Atmos 65Atmos er en innovativ vandrerygsæk 65l, der anbefales verden over af både vandrere og eksperter. Den er af det populære amerianske rygsækmærke Osprey, der har sat en meget høj standard for vandrerygsækker.

  Osprey Atmos AG er en rygsæk med et godt ventileret bæresystem, der både gælder ryg, skulderstropper og hoftebæltet. Det betyder at du får en mere behagelig tur, hvor du sveder lidt mindre når det bliver varmt.

  Osprey Atmos AG 65 har vundet en outdoor Gold Industry Award, hvilket alene fortæller om kvaliteten af rygsækken.

  Rygsækken vejer omkring 2,2 kg., hvilket ikke er så galt sammenlignet med andre rygsække. Fx er Kajka på cirka 3,3 kg.

  Fint toplåg og rummelig frontlomme. Skulderremmen sidder ikke i vejen, og justerbart 3D AntiGravity bæresystem.

  Specifikationer for Osprey Atmos 65

  • 2 størrelser 65 liter (Medium) eller 68 liter (Large)
  • Vægt: 2190 gram
  • Mål:

  Lowe Alpine Cerro Torre 80-100L

  Lowe Alpine Cerro Torre 80-100LVil du ikke gå på kompromis med kapaciteten af din rygsæk, så er denne model fra Lowe et godt valg. Deres Alpine Cerro Torre er nemlig skabt til at bære tunge læs gennem et barskt terræn, uden at gå på kompromis med komfort. Den har en fremragende bærekomfort, selvom den er fyldt med grej.

  Rygsækken er forsynet med et T Flex-bæresystem, der garanterer en god vægtoverførsel til det komfortable hoftebælte. Samtidig muliggør det også en simpel justering af bevægeligheden omkring hoftebæltet. Det kan være en stor fordel ved vandring i et ujævnt terræn, som normalt vil udfordre komforten.

  Det er en stor rygsæk, der har en volumen på hele 80 liter. Ydermere er der mulighed for at løfte toppen og udvide med yderligere 20 liter. Derfor er det en rygsæk, der har god plads til en ordentlig oppakning. Du kan desuden afmontere toplåget og omdanne den til en lille 10-liters rygsæk.

  Specifikationer for Lowe Alpine Cerro Torre 80-100L

  • Størrelse: 80 liter (kan udvides med 20 liter)
  • Afmonterer toplåget for en lille 10 liters rygsæk
  • Vægt: 3 kg.

   

  Til Butik

   

  Sådan vælger du den rette vandrerygsæk

  Har du læst med hele vejen hertil, så har du allerede en god idé om, hvor mange ting du skal være opmærksom på før køb.

  Det skal ikke være et impulskøb, da du for alt i verden ikke vil vælge forkert og risikere langvarige rygproblemer.

  Herunder får du oversigt over, hvad du skal være opmærksom på før køb af vandretaske:

  1. Størrelsen
  2. Bæresystem
  3. Lommer og adgangsmuligheder
  4. Letvægt eller slidstyrke
  5. Vandrerygsæk der passer til din pasform
  6. Ventilation
  7. Budget

  Ovenstående punkter hjælper dig til det rette valg af vandrerygsæk. Du får mere information om punkterne herunder.

  1. Størrelsen – hvor mange liter?

  Om du skal vælge en backpacker rygsæk i lille eller stor størrelse, kommer an på formålet og varigheden af vandreturen.

  Skal du fx afsted i én dag bør du vælge en dagtursrygsæk i en lille størrelse, hvorimod du bør vælge en stor rygsæk til vandring, hvis du skal have små børn med eller være væk i flere dage.

  Herunder får du en cirka vurdering af hvor stor din vandretaske bør være:

  10-30 liter

  Skal du på en-dags-tur kan du nøjes med en lille turrygsæk på 10-30 liter. Du bør her overveje om du skal have mad og ekstra tøj med eller om du blot har behov for en vanddunk og en jakke.

  Årstiden spiller ofte en stor rolle, da du om vinteren skal have ekstra varmt tøj med, som både fylder og vejer mere end en sommer T-shirt.

  Går du lidt op i at turen skal være luksuriøs og har du ikke alt det minimalistiske backpacker-udstyr, så bør du overveje en 30 liters. Samtidig skal du igen huske på, at du har behov for en større taske, hvis du skal bære noget udstyr for dine børn eller lignende.

  30-60 liter

  30-60 liter er primært det du skal bruge, hvis du skal på weekendtur med overnatning. Der er selvfølgelig en stor forskel på 30 og 60 liter, og der bør du selv vurdere ud fra om du skal have meget udstyr med.

  En 30 eller 35 liters vandrerygsæk kan være nok for nogen, hvor andre der skal have et stormkøkken til madlavning og lignende med, nok ville vælge en med 50, 60 eller 65 liter.

  80 liter eller mere

  De helt store vandretursrygsække på 70-80 liter eller derover bruges primært til længere varende rejser, hvor du ikke kan nøjes med enkelte ting.

  Hvis du skal ud og backpacke i længere tid eller bære børnenes grej, så er en 70 eller 80 liters vandrerygsæk et must.

  mand der skal vandre

  2. Bæresystemet er vigtigt

  De fleste vandretasker har i dag et godt bæresystem, hvilket er yderst vigtigt for at opnå god bærekomfort, da det giver en langt bedre oplevelse. Bæresystemet består af stropper og hoftebæltet.

  De forskellige mærker har forskellige bæresystemer, det er derfor vigtigt at vælge et bæresystem, der kan justeres efter din højde.

  Osprey er kendt for deres gode vandrerygsække, og det skyldes især det komfortable bæresystem. Ospreys AG AntiGravity bæresystem er et prisvindende bæresystem. Så vælger du en rygsæk af mærket Osprey, er der ingen tvivl om at bærekomforten er som den skal være, nemlig i topkvalitet.

  3. Lommer & adgangsmuligheder

  Hvis du skal have en stor og avanceret rygsæk til vandring, så er det også en god idé, at vælge en taske med diverse lommer og flere adgangsmuligheder til udstyret.

  Hvis du kun har en lynlås i toppen af rygsækken og det du skal bruge ligger nederst, så bliver det hurtigt bøvlet at skulle pakke det hele ud og ind igen – så det vil du helst undgå.

  De gode vandrerygsække er ofte udstyret med sidelommer på hoftebæltet og flere er udstyret med elastiske sidelommer, der bruges til drikkedunke eller snacks.

  Mange af rygsækkene har også en forlomme i mesh net, hvor du med fordel kan opbevare en jakke, handsker eller andet der kan holde dig varm.

  Flere af de avancerede rygsække har også en lomme nederst, der er designet til at opbevare din sovepose. Det er smart, da du igen ikke behøver at pakke hele tasken ud for at få fat i soveposen, som du har placeret nederst i vandretasken.

  Du kan selvfølgelig også bruge denne lomme til at opbevare din vinterjakke eller andet du finder mere nødvendigt.

  4. Letvægt eller slidstyrke

  Det er naturligt at de fleste foretrækker en letvægtsrygsæk, da den selvfølgelig vejer mindre, og det samme gælder generelt alle former for tasker, rygsække og kufferter. Dog glemmer mange at tasken bliver let pga. de lette materialer, hvilket betyder at de er mindre slidstærke.

  De tunge outdoorrygsække er ofte udstyret med et bedre bæresystem, der gør ture med meget oppakning bedre. Du skal derfor selv vurderer om du skal gå efter en slidstærk eller let vandrerygsæk.

  Vandrerygsæk der passer til din pasform

  5. Vandrerygsæk der passer til din pasform

  Sidst men ikke mindst, er det yderst vigtigt at vælge en vandrerygsæk der passer til dig. Det kan være svært at vurdere om en taske sider godt eller skidt, derfor får du herunder en par gode råd til, hvordan du finder den vandrerygsæk der passer bedst til dig og din ryg.

  Ryglængden – Rygsækken skal så godt som muligt passe med din ryglængde, og hellere lidt for kort end for lang.

  Hoftebæltet – Hoftebæltet skal gribe om hoften og skulderstropperne skal følge skulderen fra skulderbladene og frem over brystet.

  Brystspændet – Brystspændet skal sidde over brystbenet. Mange rygsække giver dig muligheden for at justere brystspændet, så du kan tilpasse det til din kropsstørrelse.

  6. Ventilation

  Det er en god idé at kigge på ventilationen på din næste vandrerygsæk. Vælger du en rygsæk med dårlig ventilation, vil det blive en ubehagelig og svedig tur, derfor gør dig selv den tjeneste at vælge en rygsæk, der har en GOD ventilation.

  7. Mærket

  Det er svært at købe en vandretursrygsæk efter et mærke, da det ikke er sikkert at det er den mest optimale rygsæk for dig. Det vigtigste er at vælge en, du selv synes sidder godt.

  Der er ekstremt mange gode mærker af vandrerygsække, herunder kan vi varmt anbefale en rygsæk fra Fjällräven, Osprey, Easy Camp, Epic, Lundhags, American Tourister og North Face.

  8. Budget

  Budget er selvfølgelig helt op til dig selv. Du har måske allerede sat et maksimum for hvad du vil investere i en vandrerygsæk, men hvis budgettet er lavt, bør du overveje at spare op. Da de bedste turrygsække giver dig en langt bedre oplevelse på din hikingtur.

  Rygsæk tilbehør

  Udover rygsækken kan du også tilkøbe diverse rygsæk tilbehør. Det kunne fx være et regnslag, hvis din rygsæk ikke allerede er vandtæt.

  Du kan også købe en frilufts Cargo bag, der kan beskytte din rygsæk mod mishandling i lufthavnen – det er primært for dig der tager på vandreture diverse steder i verden.

  OBS: Er det første gang du skal på vandretur, så bør du overveje at se vores oversigt over vandreudstyr, hvis du vil være sikker på at huske det hele.

  kvinde med vandrerygsæk

  Forskel på vandrerygsække til mænd og kvinder?

  Der er forskel på vandrerygsække til mænd og kvinder, og det skyldes den forskellige kropsbygning. Vandrerygsækkene er forskellige når det kommer til skulderstropper, hoftebælter og ryglængder, da damer generelt har en kortere ryg end mænd har.

  Kvinderne har primært rygsække i small eller medium størrelse, hvor mænd har medium eller large.

  Hoftebæltet er anderledes, da kvinder generelt har lidt bredere hofter.

  Skulderstropperne har typisk mindre afstand, samtidig er skulderstropperne også sat lidt anderledes for ikke at irriterer kvinders brystparti.

  Der findes dog alle farver og størrelser af rygsække til både herre og dame. Så om du vil have en sort, grå, blå, rød eller grøn rygsæk, så skal der nok være en farve for dig.

  3 Gode råd til pakning af din rygsæk til vandreturen

  • Pak ikke mere end nødvendigt: Jo mere du pakker, jo mere vejer din rygsæk, så gør dig selv den tjeneste ikke at pakke mere end du har behov for. I sidste ende går det kun ud over dig selv. Samtidig har du plads til souvenirs, hvis du finder noget interessant.
  • Pak din taske taktisk: Det er meget simpelt, men pak de ting du oftest bruger tæt på åbningerne. Det er et stort arbejde at skulle tømme tasken hver gang, hvis du hele tiden skal bruge noget der ligger i bunden – men det lærer du nok hurtigt.
  • Vandtæt pakning: Køb en vandtæt pose der kan opbevare dine dyre genstande, såsom telefon, oplader og lignende.

  alt udstyr til din vandrerygsæk

  Hvad bør du have med i vandrerygsækken?

  Der findes som sådan ikke en tjekliste over, hvad du bør have med i din rygsæk. Det er jo meget individuelt, hvad vi vil have med. Så lav din egen tjekliste over ting du ikke kan undvære og pak din taske derefter.

  Herunder får du dog en pakkeliste over ting du kan overveje at medbringe i din backpacker rygsæk

  • Letvægtstelt
  • Vandtæt opbevaring
  • Varme handsker of luffer
  • Ekstra t-shirts og toppe
  • Regntøj
  • Zip-off bukser – For at spare på pladsen
  • Selvoppustelig liggeunderlag
  • Sandaler
  • Solcreme
  • Solbriller
  • Gryder, brænder og lign.
  • Sovepose
  • Drikkedunk
  • Hue
  • GPS eller kort
  • Mad
  • Snacks
  • Powerbank
  • Ledninger
  • Smartphone
  • Kamera
  • Førstehjælpskasse
  • Multitool
  • Nødsender
  • Satellittelefon
  • Batterier

   

  Comments are closed.