Svømmefødder

Elsker du følelse af, at glide gennem vandet i høj hastighed? I så fald kommer du ikke langt uden et par gode finner – eller hvad der i daglig tale kaldes svømmefødder. Du behøver ikke være elitesvømmer eller dykkeekspert, for at kunne bruge et par svømmefødder. Tværtimod, så er det noget, de fleste kan finde du af med lidt træning og tilvænning.

DMC Elite svømmefødder

Populær

Speedo Biofuse svømmefødder

Anbefales

Sådan vælger du de rette svømmefødder

zoomersDu finder mange forskellige typer svømmefødder på markedet. Som inkarneret og erfaren svømmer, har du – med garanti – et godt indblik i, hvad du skal bruge. Er du nybegynder, så forholder det sig sandsynligvis anderledes. For at sikre, at du vælger de rette svømmefødder, bør du sætte dig ind i, hvad der karakteriserer de enkelte typer.

Svømmefødder med hel hæl

Overordnet set, findes der to slags svømmefødder, der benyttes af svømmere. Der findes varianter uden hæl. Disse giver i højere grad en følelse af, at du har finnerne på. Du kan derfor bedre mærke, når du sparker med fødderne. For mange er dette en stor fordel. Samtidig er de kendetegnet ved, at de støtter godt om fødderne ved kortere distancer.

Svømmefødder med fri hæl

Vælger du i stedet en model med fri hæl, vil de ikke i samme grad falde af under træning. De føles desuden mere behagelige og komfortable – særligt hvis du svømmer i længere tid eller over længere distancer. Skal du blot bruge dem i ny og næ, så er modeller med hæl at foretrække, men skal de bruges hyppigt, bør du vælge modeller med fri hæl.

Derfor er det også hovedsageligt konkurrencesvømmere og motionssvømmere, der vil nyde godt af fordele ved et par svømmefødder med fri hæl. Disse belaster ankel og læg markant mindre, hvorfor de også minimere risikoen for skader. Samtidig er de mere fleksibel, der giver en mere naturlig svømning og bevægelse, når du befinder dig i vandet.

De bedste svømmefødder

Det er ikke nemt at finde de rette zoomers. Der er mange modeller på markedet, men ikke alle er pengene værd. Du kan finde mange billige svømmefødder, men de er sjældent værd at investere i – derfor bør du undgå disse. Du bør i stedet prioritere kvalitet og pris, da dette giver mest værdi for pengene.

Er du i tvivl om, hvor du skal starte, finder du herunder en række forslag til de bedste svømmefødder. Det er modeller fra Speedo, Arena og DMC, der alle tre er blandt de mest prominente fabrikanter af svømmeudstyr. Én af modellerne beskrevet herunder, vil – med garanti – også harmonerer med dine kriterier og præferencer.

Arena powerfin pro

Arena powerfin proSkal du købe svømmefødder, vil du gerne sikre, de sætter fart på bevægelse i vandet. Det er du garanteret at Arena Powerfin Pro vil gøre. Det er flagskibet fra Arena, hvorfor de også er blandt de bedste på markedet. De er udviklet med henblik på alle former for banesvømmere, om end de passer bedst til hhv. smalle og normale fødder.

I og med, at de er fremstillet i 100% silikone, er de rigtig bløde og komfortabel. Samtidig garanterer det bløde materiale, at de giver et hurtigt spark. Silikone er ligeledes et letvægtigt materiale, hvorfor disse dykkerfødder minimerer chancen for krampe og skade. De er selvfølgelig også 100% PVC-fri.

Arena Powerfin Pro har forskellige riller, der er udviklet specifikt til at maksimere fremdriften i vandet. Det er derfor, de er gode til alskens typer banesvømmere, hvilket inkluderer konkurrencesvømmere, motionssvømmere og triatleter. Hælen på Powerfin Pro er med rem fremfor fast hæl, hvilket medfører, at du får en mere naturlig svømning.

DMC Elite svømmefødder

DMC Elite svømmefødderVed købet af DMC Elite får du et par zoomers, der holder i mange år. De har en formidabel pasform, der medfører, at de føles behagelige og naturlige omkring foden. De er desuden anerkendt blandt elitesvømmere verden over som værende finner, der forbedrer din svømning mere end nogen anden finne.

Modellen er specielt udviklet og støbt i blød silikone. Det minimerer ikke blot risikoen for krampe og skader, men giver også en mere naturlige følelse og bevægelse under vandet. Du vil – med andre ord – ikke bemærke, du har iført dig et par DMC Elite i samme grad som andre alternativer. Det giver samtidig dine ben en forøget naturlig styrke.

DMC Elite er det foretrukne blandt et væld af verdensmestre og olympiske mestre. Det inkluderer bl.a. flere danske topsvømmere samt hele det australske landshold. Derfor bør der ikke herske tvivl om, at svømmefødderne er udviklet med specifikt fokus på elite- og konkurrencesvømmere. De kan dog også bruges som svømmefødder til træning o.lign.

Speedo Biofuse zoomers

Speedo Biofuse zoomersBiofuse fra Speedo er både holdbare og komfortable svømmefødder. I modsætning til de førnævnte modeller er de ikke specifikt udviklet med henblik på konkurrence-, elite- eller motionssvømmere. Tværtimod, så henvender de sig til svømmere på alle niveauer – lige fra nybegynderen til den erfarne elitesvømmer, der har konkurreret i mange år.

Finnerne er dog ikke blot særdeles behagelige – de øger også styrken af dit benspark, så du opnår en kraftfuld fremdrift i vandet. Det betyder, du kan bevæge dig glidende og hurtigt gennem vandet. De er nemlig lavet med et dual-design, der giver dig en naturlig følelse i bensparket, mens de minimerer følelsen af selve svømmefødderne.

Det er fortrinsvis nyere svømmere, der vil kunne nyde stor gavn af disse zoomers. Det skyldes at de støtter foden på en god, naturlig måde. De har fast hæl og er en kende stive i det. Det er derfor, de i højere grad appellerer til nybegyndere end elitesvømmere. Det stivere materiale er dog mere hårdført, hvorfor levetiden strækker sig over mange år.

Hvordan skal svømmefødder sidde?

Det er vigtigt, dine svømmefødder sidder fast. De må dog ikke stramme om fødderne. De skal derimod føles komfortable og ikke være til gene. Omvendt bør de dog ikke være så løse, at der er fare for, at de falder af under svømning. Derfor kan det også være svært at vælge den rette løsning, men fremgangsmåden er dog ganske enkelt at prøve sig frem.

Hvordan svømmer jeg med finner?

Det er ikke svært at bruge svømmefødder. Det lærer du relativt hurtigt, da din svømmeteknik ikke skal ændres. Faktisk forbedres dog blot ved brugen af et par finner. Du vil særligt opleve en mærkbare forskel iført et par korte svømmefødder, hvis du er konkurrence- eller banesvømmer, men teknikken forekommer der dog ingen ændringer ved.

Zoomers, finner og svømmefødder er det samme

Der bruges mange betegnelser for svømmefødder. Blandt den brede befolkning kendes de som enten finner eller blot svømmefødder. Inden for dykning, snorkling og fridykning er de dog bedre kendt som zoomers. Faktum er dog, at det blot er tre forskellige begreber for samme genstand. Der er hverken forskel på udseende, kvalitet eller udformning.

Find også det rette snorkelsæt i denne guide.

Med eller uden hælrem?

Det er først inden for de senere år, at det er blevet muligt at købe svømmefødder med rem i stedet for en hel hæl. På trods af dette, er det blevet en populær løsning på kort tid, hvorfor det er noget, mange svømmer med i dag. Der er flere årsager til den store popularitet, men det skyldes fortrinsvis, at de ikke belaster din akillessene på samme måde som modeller med hel hæl.

Endvidere medfører svømmefødder med rem, at du får en større fleksibilitet i fodleddet. Du kan derfor nemmere påvirke selve finnerne, hvilket kan give direkte indvirkning på farten. Ikke nok med, at de er mere behagelige, så sidder de også bedre fast, hvorfor der er minimal risiko for, at de falder af – de findes både som svømmefødder til børn og voksne.

Den rigtige størrelse?

De fleste modeller er udformet og konstrueret på en sådan vis, at de bør være en kende store på foden. Ikke dermed sagt, at de skal være løse. Du skal derimod have en følelse af, at der er god plads i svømmefødderne. Det kan kræve en smule tid at vænne sig til, men det er helt normalt. Det værste, du kan gøre er, at vælge en model, der strammer til.

Vælger du finner med rem i stedet for hel hæl, kan det desuden være nemmere at tilpasse størrelsen til dine fødder. Disse kan bruges, uanset om du søge svømmefødder til snorkling eller konkurrencesvømning. Det er én af de primære årsager til den store popularitet omkring modeller med rem fra brands som TYR, Speedo, Arena eller DMC.

Find meget mere svømmeudstyr på ferieudstyr.dk's store oversigt som du finder her.

Hvor kan jeg købe finner?

finner til din snorkelturDu kan finde mange forhandlere af både billige, men også professionelle zoomers svømmefødder på det danske marked. Det kan derfor være vanskeligt at vurdere, hvor du skal købe dine finner. Det er vigtigt, du vælger med omhu, uanset om du er elitesvømmer, motionist eller har opdaget en særlig passion for fridykning. I alle tilfælde er finneren vigtige.

Et godt bud er den danske webshop Watery.dk, der drives en af elitesvømmer med mange års erfaring. Det er på baggrund af de erfaringer, han har gjort sig gennem sin mangeårige karriere som konkurrencesvømmer, at sortimentet af svømmefødder til voksne og børn er blevet udvalgt. Det giver en garanti for, at det er gode, professionelle finner.

I dag udgøres deres sortiment af zoomers af modeller fra store, prominente brands såsom TYR, Speedo, Arena og DMC. Det er alle brands, du trygt kan købe svømmefødder fra, da kvaliteten er i højsædet og de er specifikt udviklet til at sikre dig en god fremdrift i vandet. Samtidig giver de prismatch, hurtig levering og hele 365 dages returret hos Watery.