De fleste af os kender nok til problematikken med manglende søvn. Er du i søvnunderskud, er det svært at nyde ferien fuldt ud. Når vi rejser og befinder os nye steder, er der fremmede lugte, lyde og stemninger. Det kan give uro og søvnbesvær. Derfor har vi her samlet et par gode og nemme tricks til at optimere søvnen på farten.

  Det kan være både på dit hotel og i flyet. Er du træt og uoplagt, så kan selv det flotteste tempel eller den sjoveste temapark være svær at nyde. Gør dig selv en tjeneste og forbered dig hjemmefra!

  Book et værelse med gardiner og ergonomisk støtte

  Uanset om du bor på vandrehjem eller hotel, så sørg for et godt værelse. Spørg ind til lydisolerende vægge og gå efter et værelse, der vender ind mod gården frem for ud mod gaden. Der skal være en stor og god continentalseng, som hverken er for blød eller hård. Ligger du for blødt, bliver stillingen hurtigt akavet. Ligger du for hårdt, kan du blive øm i skuldre, led og muskler. Sørg for, at der er gardiner, så du kan mørklægge om aftenen. Lys – især hvis skiftende – kan være en dræber for god søvn.

  De fleste af os tænker selvfølgelig pris ind i valg af værelse. Men det kan godt betale sig, at give lidt ekstra for det stille værelse. Især i storbyerne, hvor larm fra gaden i form af mennesker og biler, kan holde en vågen i timevis. Rejser du på tværs af kontinenter, så husk at indregne en dag til jetlag. Det tager tid at skifte, og din første sightseeing dag vil køre på halvt blus.

  Pak et par gode remedier

  Når du er på farten, så er der et par småting, der kan lette din søvn. Pakkelisten herunder kan bruges både i transit og ved ankomst:

  Ørepropper: En klassiker, som flere rejsende ikke desto mindre glemmer at pakke. Ørepropper lukker lige den værste larm ude. De gør, at snakken på gaden bliver til mumlen, og du lukker ned for høresansen. Lyd er en af de største udfordringer i forhold til at sikre en solid nattesøvn.

  En lille pude: Flere er glade for at have en pude med på rejsen. En som giver god ergonomisk støtte og passer til deres nakke. Du kender måske følelsen af at synke ned i hotellets store puder? Ofte kan en lille og effektiv pude være et bedre bytte. Har du en pude med, kan du også nemmere sove i bus, tog eller fly.

  Sovebriller: Lys kan også være med til at holde os vågne. Er der skarpt lys i nærheden af dit værelse, som du ikke kan blokere for, så køb et par sovebriller. Så lukker du ned for synssansen. Hjernen tror helt automatisk, at den skal på, når det er lyst udenfor. Særligt i de første dage med jetlag, kan du have brug for at overbevise den i anden retning.

  Dyrk motion og yoga

  slap af med yoga på stranden
  Yoga på stranden

  Kroppen har langt lettere ved at falde til ro, hvis den har været aktiv. En løbetur kan være en fremragende måde at se området på. Løb en aftentur langs stranden eller bydelen, hvor du ferierer. Løbesko er lette at pakke til turen. Og du kommer rundt og ser et glimt af lokallivet bag facaden. Når kroppen har brugt energi, så bliver den automatisk træt og indstillet på søvn. Har du for eksempel siddet stille på en bus eller båd, så kan du godt blive fysisk rastløs. De fleste vil selvfølgelig også opleve, at en ti-timers byvandring trætter.

  Et andet alternativ er at tage en yoga-måtte med. På den måde kan du altid strække ud og øve styrke både ude og inde. Yoga virker afstressende og kan hjælpe dig med at slippe spændinger. Det er især godt, hvis du er typen, der tager arbejde med på ferien. Stræk ud og glem de bekymringer, der holder dig vågen om natten.

  Et sidste råd kan være at tage en aftensvømmetur, hvis destinationen tillader det. De fleste ved, hvor træt man er efter en tur i svømmehallen. Svøm en tur, og du vil falde i søvn, når hovedet rammer puden.

  Comments are closed.